Overzicht

Zorginstituut: vergoed TIL-therapie voor mensen met uitgezaaid melanoom

  • 13 januari 2023

De door het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde TIL-therapie is net zo effectief als de standaardbehandeling en kan worden vergoed uit het basispakket. Dat is de conclusie in het standpunt dat Zorginstituut Nederland op 21 december 2022 heeft gepubliceerd. De vergoeding gaat in op 15 januari 2023. 

In het onderzoek is TIL-therapie vergeleken met de immuuntherapie ipilimumab. De effectiviteit van TIL-therapie is minstens net zo goed als die van ipilimumab. Beide behandelingen remmen de ziekte af. TIL-therapie heeft hierbij wel betere resultaten dan ipilimumab, maar ook meer ernstige bijwerkingen. Daarnaast is er volgens het Zorginstituut nog onvoldoende bewijs dat melanoompatiënten met TIL-therapie op termijn langer overleven dan met ipilimumab.

De behandeling heeft geen marktvergunning. Daardoor mogen patiënten met een uitgezaaid melanoom in Nederland alleen met TIL behandeld worden met een hospital exemption (ziekenhuisuitzondering) die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft goedgekeurd. De IGJ heeft onlangs toestemming voor de behandeling verleend op voorwaarde dat het geneesmiddel in Nederland is geproduceerd door het AVL of door de Stichting Sanquin Bloedvoorziening. De uitzondering geldt vanaf 15 januari 2023 voor 1 jaar. Op dezelfde datum gaat ook de vergoeding van TIL-therapie in.