Overzicht

Optimale detectie van individuen met erfelijke kanker 

  • 22 september 2020

Prof. dr. Monique van Leerdam wil erfelijke gastro-intestinale colorectale kankersyndromen beter en sneller opsporen. Van Leerdam is per 1 juli 2020 benoemd tot hoogleraar Maag-Darm-Leverziekten, in het bijzonder de preventie van gastro-intestinale tumoren.

Bij 5 tot 10 procent van de meeste vormen van kanker, spelen erfelijke factoren een rol. Toch weten veel mensen met erfelijke kankersyndromen niet dat ze deze hebben. Volgens de nieuwe hoogleraar is er daarom een flinke slag te maken op het gebied van voorlichting, opsporing en monitoring.
Hoe eerder erfelijke syndromen in kaart gebracht kunnen worden, des te beter. Als hoogleraar streeft ze daarom naar een breed toepasbaar, landelijk of zelfs Europees ‘surveillanceprogramma’, waarbij mensen met risico op erfelijke kankersyndromen in beeld komen voordat ze klachten ervaren.
De afgelopen jaren zijn al flinke stappen gezet. Zo werken het AVL, LUMC en andere medische instellingen samen binnen de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren ( StOET ), aldus Van Leerdam. Gezamenlijk registreren zij op landelijk niveau families met een verhoogde kans op erfelijke kanker.