Overzicht

MRI-scan volstaat

Operatie niet langer nodig bij niet-kwaadaardige kraakbeentumoren

  • 30 mei 2023

De standaardbehandeling van atypische kraakbeentumoren bestaat in het weghalen van de tumor door een operatie. Dat is echter niet nodig, blijkt uit promotieonderzoek van Claudia Deckers van het Radboudumc. MRI-scans ter controle zijn afdoende. 

Claudia Deckers
Beeld: privécollectie Deckers

Deckers onderzocht bij zo’n honderddertig patiënten wat er gebeurt als je deze tumoren niet opereert maar in de gaten houdt met MRI-scans. De helft van de tumoren bleef stabiel over een periode van meerdere jaren. Ruim één derde nam in grootte af of verdween zelfs helemaal. En hoewel er bij 13 procent sprake was van lichte groei, werd geen enkele tumor kwaadaardig.

‘Omdat de tumor meestal stabiel blijft, is lang vervolgen vaak niet nodig’, vertelt Deckers op de site van Radboudumc. ‘En als we zien dat de tumor kleiner is geworden, dan scannen we helemaal niet meer. In de toekomst kunnen we mogelijk op basis van de eerste scan al voorspellen hoe de tumor zich gaat gedragen. Uit mijn onderzoek blijkt dat het bepalen van de hoeveelheid ingesloten vet in de tumor hierbij kan helpen.’

In het Radboudumc worden patiënten met atypische kraakbeentumoren, die vaak per toeval ontdekt worden bij onderzoek na een blessure bijvoorbeeld, dan ook niet meer geopereerd. Ze krijgen op gezette tijden controle-MRI-scans. Dit beleid vindt zowel in binnen als buitenland steeds meer navolging.

Het onderzoek van Deckers is hier te lezen.