Overzicht

Ongelijke toegang tot nieuw geregistreerde kankermedicijnen

  • 19 oktober 2020

Het duurt lang voordat Europese patiënten toegang krijgen tot nieuw geregistreerde kankermedicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarin de toegang van 12 kankermedicijnen tot de Europese markt is onderzocht. Dit leidt mogelijk tot verlies van levensjaren.

Het is bekend dat de toegang tot nieuwe middelen in Europa later komt dan in de Verenigde Staten. Prof. dr. Carin Uyl-de Groot en collega’s zochten uit hoe groot de vertraging is. In de retrospectieve studie werden gegevens van 12 medicijnen en 28 Europese landen in de periode 2011 tot 2018
geanalyseerd.

De goedkeuring van de middelen kwam in Europa gemiddeld 242 dagen later dan in de Verenigde Staten. De feitelijke toegang voor patiënten varieerde sterk in Europa. De vertraging in de toegang van de patiënt tot ipilimumab en abirateron heeft mogelijk geleid tot een verlies van meer dan 30.000 levensjaren, aldus de onderzoekers.


Referentie

Uyl-de Groot CA, Heine R, Krol M, et al. Unequal Access to Newly Registered Cancer Drugs Leads to Potential Loss of Life-Years in Europe. Cancers (Basel). 2020;12(8):2313.