Overzicht

Darmbacteriën

Fusobacterium en ADP-heptose belangrijke biomarkers voor darmkanker

  • 5 juli 2024

Het afbraakproduct ADP-heptose van de darmbacterie Fusobacterium nucleatum laat tumorcellen het afweersysteem omzeilen, waardoor darmkanker kan ontstaan. Dat blijkt uit het proefschrift van biomedicus dr. Coco Duizer (UMC Utrecht).

De darmbacterie Fusobacterium nucleatum wordt in verband gebracht met darmkanker. Duizer vroeg zich daarom af of deze bacterie afbraakproducten afscheidt die de ontwikkeling van darmkanker kunnen bevorderen. In zijn onderzoek kwam hij erachter dat Fusobacterium ADP-heptose produceert. Deze stof blijkt ervoor te zorgen dat tumorcellen het afweersysteem kunnen omzeilen. Hierdoor worden ze minder goed geïdentificeerd en opgeruimd, ontdekte Duizer.

‘Ons onderzoek suggereert dat de bacterie Fusobacterium en haar afbraakproduct ADP-heptose belangrijke biomarkers zouden kunnen zijn voor darmkanker’, vertelt Duizer op de website van het UMC Utrecht. ‘Het aanpakken van Fusobacterium zou cruciaal kunnen zijn bij het voorkómen van deze ziekte.’ Daarnaast geeft dit onderzoek richting aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die zijn gericht op ADP-heptose.