Overzicht

Bijdrage zorgpaden aan verbetering oncologische zorg in Nederland

  • 10 december 2020

Zorgpaden voor patiënten met kanker leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en uitkomsten van deze zorg. Dat concludeert Jolanda van Hoeve in haar proefschrift, dat zij verdedigde aan de Universiteit Twente.

Van Hoeve onderzocht in haar proefschrift of bovenstaande doelen binnen de oncologie worden bereikt door de inzet van zorgpaden. De focus lag daarbij op de kwaliteit van zorg, de toegevoegde waarde voor zorgprofessionals én patiënten en de toepasbaarheid van zorgpaden binnen oncologische netwerken.

Het proefschrift , dat zij op 29 oktober verdedigde, bestaat uit een aantal literatuurstudies en uit praktijkstudies naar de toegevoegde waarde van zorgpaden voor patiënten met borstkanker (laag-complexe hoog-volume tumoren) en patiënten met slokdarmen maagkanker (hoog-complexe laag-volume tumoren).

De ontwikkeling en implementatie van zorgpaden kan overigens niet los worden gezien worden van andere ontwikkelingen, concludeert de promovendus. Sterker nog: een zorgpad dient juist gebaseerd te zijn op actuele landelijke richtlijnen en beroepsnormen.