Overzicht

Nauwkeurigere MRI-beoordelingen door computer

AI herkent prostaatkanker vaker dan radiologen

  • 21 juni 2024

AI beoordeelt prostaatkanker op MRI nauwkeuriger dan radiologen. Daarnaast slaat AI de helft minder vaak vals alarm. Dat blijkt uit een internationale studie, gecoördineerd door het Radboudumc.

Dit is de eerste grote studie waarin een internationaal team op een transparante manier AI evalueert en vergelijkt met de beoordeling door radiologen en klinische uitkomsten, zo valt te lezen op de site van het Radboudumc.

Prof. dr. Henkjan Huisman, hoogleraar Artificial Intelligence in medische beelden aan de NTNU in Noorwegen, tevens werkzaam in het Radboudumc, en radioloog dr. Maarten de Rooij, projectleiders van deze PICAI-studie, organiseerden een wedstrijd tussen AI-teams en radiologen. Verschillende centra in Nederland en Noorwegen stelden hiervoor meer dan tienduizend MRI-scans beschikbaar. Ze bepaalden voor elke patiënt op een transparante manier of er sprake was van prostaatkanker. Verschillende groepen over de hele wereld ontwikkelden vervolgens AI voor de analyse van deze beelden. De vijf beste inzendingen werden gecombineerd tot een soort superalgoritme voor de analyse van MRI-scans bij prostaatkanker. Ten slotte werd op vierhonderd MRI-scans de beoordeling van AI vergeleken met die van een groep van radiologen.

Uit de studie bleek dat AI bijna 7 procent meer significante prostaatkankers opspoort dan de groep radiologen. Daarnaast wijst AI 50 procent minder vaak een verdachte plek aan waarvan later blijkt dat het geen kanker is. Het aantal biopten zou dus gehalveerd kunnen bij gebruik van AI.

De studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology.