Aandacht voor seksualiteit en fertiliteit

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Het leven en de dood staan soms dicht bij elkaar. In dit themanummer van Medische Oncologie besteden we aandacht aan problemen met zwangerschap, fertiliteit en seksualiteit die ontstaan als bijwerking van een oncologische behandeling of als gevolg van de maligniteit. Henk Elzevier, uroloog en seksuoloog in het LUMC en verpleegkundig specialist Corien Eeltink uit het Amsterdam UMC, locatie VUmc benadrukken het belang van het bespreken van mogelijke problemen met seksualiteit. Als er dan een zwangerschapswens is voorafgaand aan een oncologische behandeling, dan zijn er inmiddels verschillende mogelijkheden de fertiliteit van de patiënt zoveel mogelijk te preserveren. Kathleen D’Hauwers, uroloog-androloog in het Radboudumc, schetst de mogelijkheden voor fertiliteitspreservatie bij mannen en Leoni Louwé, gynaecoloog in het LUMC, doet dit voor de mogelijkheden voor vrouwen.

Wat de onderwerpen seksualiteit en fertiliteit bij patiënten met kanker gemeenschappelijk hebben is dat de experts vinden dat er te weinig aandacht voor is in de spreekkamer van de oncoloog. Dit komt waarschijnlijk doordat er weinig aandacht voor is in de opleiding, er een taboe op het onderwerp ligt en de behandeling toch wel plaats kan vinden zonder het onderwerp seksualiteit te bespreken.

Dit ligt anders bij het derde onderwerp in dit themanummer, namelijk kanker in de zwangerschap. Dit is iets waar wij als oncologen niet omheen kunnen, wat gelukkig niet erg vaak voorkomt en waarvoor enkele jaren geleden een landelijke adviesgroep is opgericht. Christianne Lok, gynaecologisch oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek, Ingrid Boere, internist-oncoloog in het Erasmus MC en Karijn Suijkerbuijk, internist-oncoloog in het UMC Utrecht beschrijven de rol en mogelijkheden van de landelijke Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap.