Moe, maar trots

  • 1 min.
  • Redactioneel

Soms kan het gevoel je bekruipen dat je er trots op bent om een Nederlander te zijn. Prachtig dat in Nederland de internationale Untire App is ontwikkeld, met als doel patiënten te helpen met het zelf bestrijden van vermoeidheid na kanker. Prachtig dat in Nederland gewerkt wordt aan een nieuw type adjuvante immuuntherapie voor melanoom met toll-like receptoragonisten en prachtig ook dat Nederland aan de bakermat heeft gestaan van de ontwikkeling van PRRT voor patiënten met neuro-endocriene tumoren.

Nederland staat in het buitenland in vele opzichten bekend als een ‘soft’ land. Gelukkig maar, als dat betekent dat er dan ook voldoende aandacht is voor de zachte kanten van de oncologische zorg, zoals blijkt uit dit nummer van Medische Oncologie. Veel voorkomende problemen bij overlevers van kanker als moeheid en ‘het zwarte gat na kanker’, verdienen die aandacht en vragen om wetenschappelijk onderbouwde therapieën of aanbevelingen. Zo klinkt het inderdaad logisch om, waar mogelijk, beperkt te blijven werken tijdens de behandelingen om zo het contact met het ‘normale’ leven te behouden. Misschien dat dit de kans om nadien in het spreekwoordelijke gat te vallen verkleint. En hoe logisch is het om in deze digitale tijd een app te maken die ervoor kan zorgen dat een patiënt de controle weer terugkrijgt over zijn of haar energie, lichaam en leven? Geen zelfhulpboek, maar een zelfhulpapp waarmee een patiënt actief en waar en wanneer hij wil zijn vermoeidheid kan bestrijden.

Verder is het goed om nog kritischer te kijken naar ons eigen handelen in de laatste levensfase van een patiënt, waar – achteraf gezien – bepaalde interventies soms overbodig blijken te zijn. Een gevoelig onderwerp om aan te snijden, omdat terugkijken altijd gemakkelijk is en omdat iedere oncoloog zich immers altijd met de beste bedoelingen inzet voor de patiënt. Het kunnen maken van een goede inschatting van wat een patiënt in de laatste levensfase écht wil, kost alleen vaak extra tijd. Dit is tijd die wij niet altijd lijken te hebben, maar die wij onze patiënt en onszelf zouden moeten gunnen. Als je wat meer tijd zou hebben, dan zou je natuurlijk ook even de gratis Untire App kunnen downloaden en bekijken. Al swipend door de mooie en handzame app komt de vraag wellicht op of er ook al een app is ontwikkeld voor vermoeide oncologen…