BIOLOGISCHE ASPECTEN EN ZIEKENHUISLOGISTIEK BELANGRIJKE AANDACHTSPUNTEN VOOR VERDERE ONTWIKKELING

Onderzoek met tumororganoïden optimaliseren

  • 6 min.
  • Wetenschap

Ruim 5 jaar geleden introduceerde het Hubrecht Instituut in Utrecht tumororganoïden: minitumoren gekweekt uit tumorbiopten van patiënten. Het idee is dat met behulp van deze tumororganoïden te voorspellen is welke medicatie aanslaat bij een patiënt. Sindsdien zijn onderzoekers in zowel binnen- als buitenland met deze techniek aan de slag gegaan. Prof. dr. Hanneke van Laarhoven vertelt over de voordelen van de ‘minitumoren’ en de uitdagingen die er nog liggen voor tumororganoïdonderzoek.

Tumororganoïden worden gekweekt uit de in een tumor aanwezige stamcellen. Door gebruik van een speciaal kweekmedium groeit vanuit die stamcellen een op het oorspronkelijke orgaan lijkende driedimensionale structuur; in dit geval de tumor.

Basaal en translationeel onderzoek

Tumororganoïden zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken. Van Laarhoven: ‘Het zijn prachtige modellen voor fundamenteel en vroeg-translationeel onderzoek naar nieuwe therapieën tegen kanker. De stap van onderzoek in tweedimensionale kweekmodellen naar onderzoek in muismodellen en mensen is groot. Organoïden vullen een deel van die ruimte.’ De hoogleraar gebruikt tumororganoïden dan ook als extra tool voor onderzoek naar groeiwijzen van oesofaguscarcinoom, maagcarcinoom en pancreascarcinoom en naar resistentiemechanismen tegen bepaalde therapieën.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?