Medische Oncologie Nummer 9, pp. 40-41
dec 2018, jaargang 21
Medische Oncologie Nr. 9, pp. 40-41
dec 2018, jr. 21
Maatschappij

SMAAK- EN GEURVERANDERINGEN ZIJN ONDERBELICHTE ASPECTEN VAN BEHANDELING Praktische adviezen voor verbeterde voedselinname

Onder invloed van oncologische behandelingen zoals chemotherapie kan de smaak van patiënten veranderen. Dit kan leiden tot verminderde voedselinname en verslechtering van de voedingstoestand. Het is belangrijk om deze smaakklachten te onderkennen en patiënten praktische adviezen te geven omtrent eten en drinken.

Referenties

  1. Vogel J. Handboek voeding bij kanker tweede geheel herziene druk. De Tijdstroom, Utrecht 2016.
  2. De Vries YC, Winkels RM, Van den Berg MMGA, et al. Altered food preferences and chemosensory perception during chemotherapy in breast cancer patients: a longitudinal comparison with healthy controls. Food Qual Pref 2018;63:135-43.
  3. Van Oort S, Kramer E, De Groot JW, et al. Taste alterations and cancer treatment. Curr Opin Support Palliat Care 2018;12(2):162-7.
Maatschappij

SMAAK- EN GEURVERANDERINGEN ZIJN ONDERBELICHTE ASPECTEN VAN BEHANDELING Praktische adviezen voor verbeterde voedselinname

Onder invloed van oncologische behandelingen zoals chemotherapie kan de smaak van patiënten veranderen. Dit kan leiden tot verminderde voedselinname en verslechtering van de voedingstoestand. Het is belangrijk om deze smaakklachten te onderkennen en patiënten praktische adviezen te geven omtrent eten en drinken.

Referenties

  1. Vogel J. Handboek voeding bij kanker tweede geheel herziene druk. De Tijdstroom, Utrecht 2016.
  2. De Vries YC, Winkels RM, Van den Berg MMGA, et al. Altered food preferences and chemosensory perception during chemotherapy in breast cancer patients: a longitudinal comparison with healthy controls. Food Qual Pref 2018;63:135-43.
  3. Van Oort S, Kramer E, De Groot JW, et al. Taste alterations and cancer treatment. Curr Opin Support Palliat Care 2018;12(2):162-7.
Over dit artikel
Auteur
Majorie Former
Over de auteur

Majorie Former, diëtist en wetenschapsjournalist

E-pubdatum
24 december 2018
ISSN online
2405-4763


Over dit artikel
Auteur
Majorie Former
Over de auteur

Majorie Former, diëtist en wetenschapsjournalist

E-pubdatum
24 december 2018
ISSN online
2405-4763