Fake news

  • 1 min.
  • Voorwoord

De afgelopen weken werd in diverse landelijke media aandacht besteed aan zogenaamde doorbraken in de behandeling van mensen met kanker. Zo zou een groot ziekenhuis een revolutionaire behandeling voor patiënten met longcarcinoom hebben gevonden, maar bleek het te gaan om immuuntherapie; een behandeling die toch al gauw 3 jaar tot de standaard behoort in Nederland. Ook was er veel ophef over de vergoeding van de adjuvante behandeling voor patiënten met stadium III melanoom. Door het voorlopige uitblijven van deze vergoeding zou het laatste sprankje hoop op overleven voor veel patiënten worden weggenomen. Een triest gevolg van dit fake news was dat ik, en veel collega’s met mij, een substantieel deel van mijn patiënten die worden behandeld met immuuntherapie heb moeten kalmeren, omdat ze doodsbang waren dat zij gedwongen moesten stoppen met hun behandeling vanwege de kosten.

Elke keer dat ik weer dergelijke ongenuanceerde berichten tegenkom, vraag ik me af waarom we in onze spreekkamer vaak zo weloverwogen de voors en tegens van ons ingrijpen kunnen benoemen, maar daarbuiten er maar niet in slagen om patiënten en hun naasten te beschermen tegen onnodige angst, valse hoop en wantrouwen jegens de beroepsgroep. We werken in een vakgebied waarin de positieve ontwikkelingen elkaar gelukkig snel opvolgen en dat betekent dat we snel moeten kunnen schakelen om onze patiënten tijdig toegang te kunnen geven tot de meest optimale zorg. Optimale zorg betekent echter ook dat beleidswijzigingen een gegronde wetenschappelijke en evidence-based basis moeten hebben en dat deze niet door louter overtuigingen en de waan van de dag worden gestuurd.

Terug naar real news. Minister Bruno Bruins geeft in dit nummer zijn visie op de financiering en invulling van oncologische zorg. De minister had het druk met kamervragen over het faillissement van enkele ziekenhuizen; het achterste van zijn tong heeft hij daarom duidelijk niet laten zien. Verder onder meer een impressie van het ESMO 2018 Congress, een update over ontwikkelingen rond de NVMO-consensus indicaties oncologische middelen, aandacht voor Langs De Zijlijn, de richtlijn Wervelmetastasen, meer over big data, en een dikke pluim voor prof. dr. Floor van Leeuwen. Ten slotte wil ik de collega’s van de MC Groep een hart onder de riem steken en hoop ik op een goede afwikkeling van een ellendige situatie. Sterkte!

Namens de redactieraad van Medische Oncologie,