LAATSTE PATHOLOGISCHE EN CHIRURGISCHE ONTWIKKELINGEN

Behandeling sarcoompatiënten wordt kwestie van maatwerk

  • 10 min.
  • Wetenschap

Patholoog prof. dr. Judith Bovée ontving een Vici-beurs om te onderzoeken hoe sarcomen ontstaan en of het kweken van ‘minitumoren’ uit tumorcellen van verwijderde sarcomen eraan kan bijdragen om voor individuele patiënten werkzame medicatie te vinden. Orthopedisch chirurg prof. dr. Sander Dijkstra werkt aan precisiechirurgie met behulp van een mobiele CT-scanner met computernavigatie en aan 3D-printing. Beide in het LUMC werkzame specialisten geven hun visie op de laatste ontwikkelingen.

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 200 primaire bottumoren en bijna 800 wekedelentumoren gediagnosticeerd. De WHO-classificatie kent ongeveer 80 verschillende benigne en bijna 80 maligne tumoren. Daarnaast erkent de WHO een intermediaire categorie (lokaal agressief, zelden metastaserend) met bijna 30 verschillende soorten. De rol van de patholoog is cruciaal, want elk van die entiteiten vertoont een eigen klinisch gedrag waarop de behandeling moet worden afgestemd. Die behandeling is complex, met vaak ingrijpende operaties.
Voor bottumoren heeft dit geleid tot centralisatie van behandeling in het AMC, LUMC, Radboudumc en UMC Groningen, en voor wekedelensarcomen tot centralisatie voornamelijk in het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC Kanker Instituut, LUMC en UMC Groningen. Het LUMC heeft in zowel diagnostiek als behandeling een (inter)nationaal erkende leidende rol.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?