The circle of life

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Onze jaarlijkse agendaplanner wekt de suggestie dat internist-oncologen in een gestructureerde en beheersbare wereld leven. Zo bezoeken we elk jaar in november de Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen. Bovendien heeft u vandaag, volgens planning, het laatste nummer van Medische Oncologie in 2015 uit uw brievenbus gehaald. Schijn bedriegt! Ondanks de voorspelbare agenda is de invulling ervan allesbehalve saai.

In dit nummer kunt u kennisnemen van de epigenetica als nieuwe ontwikkeling binnen de oncologie en de mogelijke potentie ervan in de toekomst. Vele collega’s hadden het privilege om prof. dr. William Nelson hierover te horen vertellen tijdens de Oncologiedagen. Vanuit de redactieraad is een bedankje op zijn plaats aan de gehele programmacommissie van de Oncologiedagen en in het bijzonder aan dr. Tom Vlasveld en dr. Paul de Jong, die dit jaar voor het laatst betrokken waren bij de organisatie.

Een vast agendapunt zijn de kosten. Door het groeiend aantal dure geneesmiddelen is er een voortdurende discussie over de noodzakelijke balans tussen effectiviteit en veiligheid van deze middelen en de maatschappelijk aanvaardbare financiële kostprijs. In het nummer van juni 2015 voorspelde dr. Ferry Eskens dat er een financiële storm op komst is. Met man en macht wordt op diverse fronten – zowel in Nederland als Europa, onder professionals, commissie BOM, maar ook door overheid, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen – gewerkt aan een hanteerbaar beoordelingsmodel. In deze uitgave geven prof. dr. Liesbeth de Vries en prof. dr. Hans Gelderblom een update over de vruchten van dit werk.

Verder in dit nummer aandacht voor de capaciteitsplanning. Het rapport van de commissie Erdkamp II, tijdens de algemene ledenvergadering gepresenteerd door niemand anders dan dr. Frans Erdkamp zelf, inventariseert de nood aan mankracht voor de komende jaren. De jNVMO is blij met dit initiatief, aangezien een optimale opleidingsplanning voorkomt dat er werkloosheid onder internist-oncologen optreedt. 

Tot slot houdt prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge een pleidooi voor meer inzet voor preventie. Ze adviseert ons om een goed voorbeeld te geven ten aanzien van levensstijl. Ik raad aan dit nummer niet te lezen onder de kerstboom met een glas wijn, maar eens te kijken of u het kunt lezen terwijl u uw conditie verbetert tijdens een work-out in de sportschool.

Veel leesplezier en een gelukkig en gezond 2016!

Namens de redactieraad van Medische Oncologie en het NVMO-bestuur