HOE GEDRAGEN RADIOTRACERS ZICH IN HET LICHAAM?

‘Terug naar de basis voor betrouwbare interpretatie PET-scan’

  • 5 min.
  • Promotie

‘Voordat een PET-scan wordt toegepast in de klinische praktijk is het belangrijk om goed te kijken naar de radiotracer die ervoor is ontwikkeld, om goed te begrijpen wat de scan eigenlijk laat zien’, stelt dr. Ramsha Iqbal (Amsterdam UMC). Om de vertaalslag naar de kliniek te kunnen maken ging ze terug naar de basis: ze onderzocht de eigenschappen van een viertal PET-radiotracers die ontwikkeld zijn voor toepassing bij patiënten met kanker, waarbij ze zich specifiek richtte op long en borstkanker.

Omslag proefschrift 'Bridging the gap: From methodological developments towards clinical implementation of imaging biomarkers in lung and breast cancer'
Beeld: Pixel Pakhuys (bewerking)

PET-scans worden, vaak in combinatie met CT, in de kliniek veelvuldig ingezet om met speciaal daarvoor ontwikkelde radiotracers specifieke targets of biologische processen, zoals metabolisme en proliferatie, in beeld te brengen. Maar om te bepalen in hoeverre het signaal op de PET-scan overeenkomt met de werkelijkheid is een goed begrip nodig van hoe die radiotracers zich in het lichaam gedragen. ‘Je wilt met zekerheid kunnen zeggen of datgene wat oplicht op het scherm ook daadwerkelijk hetgeen is waar je naar wilt kijken. Daar kunnen discrepanties in bestaan’, zegt Iqbal.

Relatie met doorbloeding

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?