NVMO-COMMISSIE KWALITEIT

Veld van kwaliteit is volop in beweging

  • 5 min.
  • Vereniging

De NVMO-commissie Kwaliteit beweegt zich in een veld dat volop in beweging is. Zorg wordt meer waardegedreven en afgestemd met de patiënt, en kwaliteitsindicatoren kunnen daarmee botsen. ‘We hopen dat we de doelen van verschillende indicatoren opnieuw durven te definiëren’, vertellen voorzitter dr. Filip De Vos en lid dr. Rutger Koornstra.

Portret (kleur) Rutger Koornstra en Filip de Vos
Dr. Rutger Koornstra en dr. Filip de Vos
Beeld: Rijnstate en UMC Utrecht

Met name de opkomst van immuuntherapie was aanleiding voor de oprichting van de NVMO-commissie Kwaliteit (cieKWA) in 2018. Die therapie betreft een groot veld met veel indicaties. ‘Dat leidde steeds vaker tot de vraag hoe je die behandeling het best kunt geven en hoe je er expertise mee kunt opbouwen’, vertelt De Vos. ‘Ook externe partijen als zorgverzekeraars en VWS willen weten wie zo’n behandeling kan geven.’

De commissie werkt zowel op eigen initiatief als naar aanleiding van opdrachten van het NVMO-bestuur. De afgelopen jaren kwamen al veel opdrachten binnen, onder andere over immuuntherapie bij niercelcarcinoom, waarvoor begrippen als expertise en netwerkvorming onvoldoende waren gedefinieerd. Dat bleek ook het geval voor andere aandachtsgebieden. Tumorwerkgroepen bleken vooral gericht op wetenschappelijk onderzoek en minder op kwaliteit van klinische zorg. Inmiddels werken de tumorwerkgroepen en cieKWA steeds meer samen.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?