IN SITU IMAGINGMASSASPECTROMETRIE BIJ DARMTUMOREN

‘In één oogopslag de hele complexiteit van de immuunomgeving weergeven’

  • 4 min.
  • Promotie

Met een imagingtechniek op basis van massaspectrometrie bracht dr. Marieke IJsselsteijn (LUMC) het immuunlandschap van darmtumoren in kaart. Daarmee kon ze tot wel veertig verschillende celtypen visualiseren in de context van het tumorweefsel. In een groot deel van de tumoren bleken opvallend veel plasmacellen aanwezig te zijn.

Cover (kleur) Promotie Marieke IJsselstein

Bij darmtumoren is de aanwezigheid en hoeveelheid van bepaalde typen immuuncellen in de tumor niet altijd een-op-een te relateren aan de respons op immuuntherapie. ‘Er lijkt veel meer gaande te zijn, dus het is belangrijk om naar het hele plaatje te kijken’, aldus IJsselsteijn.

Onderzoek naar de immuuncompositie van diverse tumoren gebeurde tot nu toe door alle cellen uit een weefsel te isoleren en ze stuk voor stuk te bekijken. De structuur en context van het weefsel gaat daarbij echter verloren. Met conventionele immuunhistochemie blijft de structuur wel behouden maar kan maar één celtype tegelijk zichtbaar worden gemaakt. ‘Tegenwoordig kun je met immuunfluorescentie tot zeven celtypes visualiseren, dat is al een grote verbetering. Maar zelfs daarmee red je het niet om het immuunlandschap goed in kaart te brengen.’

Imagingmassaspectrometrie

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?