Inzicht in immuuntherapierespons bij tripelnegatieve borstkanker

  • 4 min.
  • Promotie

Immuuntherapie met checkpointremmers is actief in een selecte groep van borstkankerpatiënten die vooral lijkt te bestaan uit patiënten met tripelnegatieve borstkanker, zag dr. Leonie Voorwerk (Antoni van Leeuwenhoek). Ze combineerde klinisch met translationeel onderzoek om de effectiviteit verder te kunnen verbeteren.

Portretfoto (kleur) Leonie Voorwerk
Beeld: André Jagt/AVL

Patiënten met gemetastaseerde tripelnegatieve borstkanker (TNBC) hebben een relatief slechte prognose en beperkte behandelmogelijkheden. De komst van immuuntherapie, in de vorm van checkpointremmers, was een welkome toevoeging aan het arsenaal. ‘Juist in deze groep worden de meeste tumorinfiltrerende lymfocyten (TIL’s) gezien, dat gaf de rationale om bij deze groep immuuntherapie behandeling te onderzoeken’, vertelt Voorwerk. Ze onderzocht manieren om bij deze groep patiënten de werking van immuuntherapie te optimaliseren.

Voorbehandeling met chemotherapie

Bekend is dat chemotherapie in hoge doses een negatief effect heeft op het immuunsysteem. Een korte kuur met een lage dosis chemotherapie kan echter een stimulerend effect hebben. Daarom onderzochten Voorwerk en collega’s in de TONIC-studie of een korte voorbehandeling met chemotherapie de tumoren kan ’primen’ waardoor de effectiviteit van immuuntherapie kan verbeteren. Ongeveer 70 pati&

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?