ONDERZOEK OP BASIS VAN NKR-DATA SLOKDARM- EN MAAGKANKER

‘Real world data bieden belangrijke inzichten over behandeling en overleving’

  • 5 min.
  • Promotie

Hoe verloopt de behandeling van patiënten met slokdarm- of maagkanker in de dagelijkse praktijk? En wat zijn daarbij de uitkomsten? Onderzoek van dr. Marieke Pape (IKNL, Amsterdam UMC) aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie leverde hierover waardevolle inzichten op.

Cover promotie (kleur) real world data
Beeld: Pixel Pakhuys (bewerking)

‘In de dagelijkse praktijk heb je meer variatie aan patiënten dan in klinische studies, waaraan alleen een geselecteerde groep meedoet. De resultaten uit klinische studies reflecteren niet altijd de dagelijkse praktijk voor de gemiddelde patiënt’, vertelt dr. Marieke Pape. ‘Real world data kunnen een waardevolle aanvulling bieden en inzicht geven in de klinische praktijk.’ Het kan helpen om patiënten beter te informeren en samen tot een goede behandelkeuze te komen.

Voor haar onderzoek maakte Pape voornamelijk gebruik van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), waarin gegevens worden vastgelegd over de behandeling en uitkomsten van alle patiënten met nieuw gediagnosticeerde maligniteiten. ‘Door extra dataverzameling konden we ook kijken wat er gebeurt als patiënten terugkeer van de ziekte hebben, of uitzaaiingen hebben op een later moment na eerdere, in opzet curatieve behandeling. Veel patiënten met uitgezaaide ziekte krijgen geen sys

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?