MINISTER MR. BRUNO BRUINS OVER PREVENTIE KANKER EN VROEGTIJDIGE OPSPORING

'Leefstijlinterventies kunnen helpen bij herstel of behandeling'

  • 2 min.
  • Maatschappij

Het huidige kabinet hecht grote waarde aan het versterken van preventie. Zo heeft staatssecretaris Paul Blokhuis onlangs het Nationaal Preventieakkoord tot stand gebracht. In dit tweede gedeelte van het interview met minister mr. Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport komen vragen aan de orde op het gebied van preventie en vroegtijdige opsporing.

Waar zou in het kankeronderzoek volgens u de nadruk moeten liggen: op het begrijpen van onderliggende mechanismen, de vertaalslag naar klinische toepassingen of het klinisch onderzoek? Of misschien zelfs preventieve interventies?

Oncologisch onderzoek is niet bij elke vorm van kanker even ver. Daarom dient de nadruk op de combinatie van preventie en onderzoek te liggen. De gezondheidsroutes van de Nationale Wetenschapsagenda zoals deze zijn uitgewerkt door ZonMW en de NFU kunnen als inspiratie dienen voor vernieuwend oncologisch onderzoek.

Een deel van de verwachte toename van het aantal kankerpatiƫnten kan worden teruggedrongen door preventie en vroegtijdige opsporing. Waar zet u op in? Welke rol speelt vaccinatie?

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?