BELANGSTELLING VOOR THERAPEUTISCHE VIRUSSEN BIJ KANKER LIJKT TOE TE NEMEN

Virale therapie bereikt nieuwe fase

  • 8 min.
  • Wetenschap

Dat virussen in staat zijn tumorcellen te vernietigen is al langer bekend. Het duurde echter tot vorig jaar voordat dit principe kon worden omgezet in een effectieve (en goedgekeurde) therapie.

Er bestaat weinig discussie over wie als eerst virussen heeft ingezet als therapie bij kanker. Dat was Moeder Natuur zelf. Al meer dan 100 jaar geleden waren er case reports van patiënten bij wie de ernst van hun (meestal hematologische) maligne aandoening sterk afnam nadat zij een infectieziekte hadden doorgemaakt.
Klassiek is bijvoorbeeld de casus van een 42-jarige vrouw bij wie de leukemie in regressie raakte nadat zij de griep had gekregen. Haar leukocytenwaarde daalde met een factor 70 en haar lever en milt slonken rap tot normale proporties. Dat gebeurde overigens in 1896; ruim drie decennia voordat bekend werd dat een virus verantwoordelijk is voor het ontstaan van griep. Veel beschreven is ook de 4-jarige jongen wiens leukemie als sneeuw voor de zon verdween nadat hij de waterpokken kreeg. Voor al deze patiënten was de remissie helaas slechts van korte duur.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?